Využití CRM v malých a středních podnicích

Title Alternative:The use of CRM in small and medium businesses
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The topic of this dissertation is usage of CRM in the small and medium business environment. The aim of this paper is to find out what the current state in the target firms is and to suggest possible improvements to both CRM users and CRM developers. The first part of the work contains the theoretical background of CRM strategy and its benefits. The second part consists of questionnaire investigation, followed by analysis and its evaluation. The results can be inspiring for companies undertaking a CRM strategy. These firms may find out the standards in similar organizations and processes they should focus on for improving their CRM performance. The paper can also assist the developers of CRM solutions by acquiring the knowledge of their potential customer?s needs and demands. Author works in the environment of small and medium companies which are attempting to undertake the CRM strategy with different levels of success.
Tato diplomová práce se zabývá problematikou využívání CRM v prostředí malých a středních podniků. Cílem práce je zjistit, jaký je současný stav v podnicích a navrhnout případné změny jak těmto firmám, tak i výrobcům softwaru CRM. Náplní první části práce je teoretický výklad CRM a jeho přínosů. Druhá část se zabývá dotazníkovým výzkumem, jeho analýzou a zhodnocením. Výsledky práce můžou být podnětné pro firmy snažící se o aplikaci CRM strategie. Tyto podniky mohou zjistit, jaký je standard ve firmách jim podobných a na jaké činnosti by se měly soustředit pro zvýšení efektivity svých CRM. Práce může být také přínosem pro firmy zabývající se vývojem softwarových řešení CRM. Ty mohou díky výsledkům analýzy zjistit současné požadavky a potřeby potenciálních zákazníků. Autor se delší dobu pohybuje v prostředí malých a středních firem, které s různou mírou úspěšnosti aplikují strategii CRM.
Description
katedra: KIN;
Subject(s)
crm, it, ict, customer relationship management, customers, information systems, information technology, sme, small and medium businesses, questionnaire, crm, it, ict, řízení vztahů se zákazníky, zákazníci, informační systémy, informační technologie, sme, malé a střední podniky, dotazník
Citation
ISSN
ISBN