Návrh prototypu výrobku - oděvního doplňku v programu DesignConcept 3D

Title Alternative:THE DESIGN OF PROTOTYPE PRODUCT - THE CLOTHING SUPPLEMENT IN THE DESIGNCONCEPT 3D PROGRAM
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na tvorbu prototypu oděvního doplňku ve 3D softwaru. Tímto softwarem je DesignConcept od francouzské firmy Lectra. Teoretická část zahrnuje rešerši zabývající se zpracováním geometrických informací v CAD systémech. Dále jsou zde objasněny některé pojmy související právě s CAD systémy. Tato část tedy vysvětluje, co znamená samotné slovo CAD, co se skrývá pod geometrickou informací a jak se tato informace tvoří. Této tvorbě informací se věnuje modelování těles, které je zahrnuto v rešerši. Cílem praktické, tzv. experimentální, části je pak vytvoření oděvního doplňku v daném 3D programu. Je zde zdokumentována cesta od nakresleného návrhu na papíře až po realizaci v podobě papírového modelu. Jinak řečeno - na počátku byl návrh, který se zkonstruoval v programu. Tento 3D návrh se poté převedl pomocí rozvinutí do formy střihových dílů, které se importovaly do AutoCadu a z AutoCadu se vytiskly na plottru v měřítku 1:1. Tyto vytištěné díly posloužily k sestavení reálného papírového modelu. Nakonec byla softwarem provedena simulace textury materiálu a následná vizualizace.
This diploma thesis focuses on the creation of a clothing accessory in a 3D software. The aforementioned software is DesignConcept by the French company Lectra. The theoretical part of the thesis deals with the background research on dealing with geometrical information in CAD applications. Furthermore, some concepts related to using the CAD software are explained here. That means this part explains what the actual word CAD means, what the notion "geometrical information" means and how such information is created. The creation of this information is governed by the solid modeling, which is included in the research. The goal of the practical, or so-called "experimental", part of the thesis is the creation of a clothing accessory in a given 3D software. The whole process, beginning with the sketch on the paper and ending with a paper model, is documented here. To put it in other words, in the beginning there was a concept, which was processed in the software. This 3D design was then developed into shear cut parts, which were imported to AutoCad and finally printed from AutoCad on a plotter in 1:1 ratio. The printed parts were then used to assemble the real paper model. The final part consisted of simulating the material texture in software and then creating the final visualization.
Description
katedra: KOD; přílohy: 1 cd, 1 střihové šablony; rozsah: 73 s. (9336)
Subject(s)
geometrické informace, CAD systémy, designconcept, Booleovské operace, B-spline křivky, rozvinování, simulace materiálu, geometric information, CAD systems, designconcept, Boolean operations, B-spline curves, flattening, simulation of materials
Citation
ISSN
ISBN