Studium vlastností keramických nožů

Title Alternative:Study of properties of ceramic knives
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This Bachelor's thesis is engage in getting familiarize with ceramic knives which are assigned for household useage and comparing these knives with common steel knives. This comparison turned out to be that it is immposible to explicitly say which knife is better or worse. But the result is a basic outline of mechanical properties of ceramics, from which the comparison of knives are made. It was discovered : Vickers hardness of the ceramic knife HV0,5 1328,4 and HV0,01 2073,0 steel knife HV0,5 649,5. Maximum stress due to bending of ceramic peeler 313,7 MPa and maximum flexion strain 0.47% Fracture toughness 7.45 106 Pa/m1/2. Sharpness of the knives was taken into account. The ceramic knife has a serrated blade (microteeth), and the steel one has a straight blade. Shape and sharpening of knives was stated. In both cases it is concerning a cuneiform blade, especially a double cuneiform.
Tato bakalářská práce se zabývá seznámením s keramickými noži, které jsou určené pro domácnost a srovnáním těchto nožů s noži běžnými ocelovými. Srovnáním se ukázalo, že nelze jednoznačně říci, který nůž je lepší či horší. Výsledkem však je základní přehled mechanických vlastností keramiky, ze které je tento srovnávaný nůž vyroben. Bylo zjištěno: Tvrdost keramického nože HV0,5 1328,4 a HV0,01 2073,0 u nože ocelového HV0,5 649,5. Maximální ohybové napětí u keramické škrabky 313,7 MPa a maximální ohybové přetvoření 0,476%. Lomová houževnatost 7,45 106 Pa/m1/2. Dále byl stanoven typ ostří. U keramického nože se jedná o ostří zoubkované (mikrozuby), u ocelového o ostří rovné. Také byl stanoven tvar a broušení nožů. Zde se v obou případech jedná o ostří klínovité, přesněji o dvojitě klínovité.
Description
katedra: KMT; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 41
Subject(s)
knife, ceramic, zro2, psz (partially stabilized zirconia), zirconia, nůž, keramika, zro2, psz (částečně stabilizovaná zro2), zirkonia
Citation
ISSN
ISBN
Collections