Ekonomické dopady technologického pokroku na globální a lokální úrovni

Title Alternative:Economic Impacts of the Technological Progress on Global and Local Level
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis is outlining a topic of technological progress of last decades. World economy is changing literally in front of our eyes thanks to this progress. It defines some historical milestones without which the progress would be impossible and thanks to which the current market situation reflecting economic development is in such a state in which it can be currently observed. Revolutionary changes are recently caused especially by development in information and communication technologies. That is why the work focuses mainly on these changes, particularly in connection with labour and multi-factor productivity that are some of the most important indicators of technological progress. Special attention is given to the OECD countries and mainly to the United States of America which are regarded as a cradle of new economy, and China, one of the fastest growing countries in the world. Finally, work focuses on the prediction of these trends with regard to productivity trends and information obtained from the results of this work.
Tato diplomová práce nastiňuje problematiku technologického pokroku posledních desítek let, díky které se světová ekonomika mění doslova před očima. Definuje historické milníky, bez kterých by progres nebyl možný a díky kterým vypadá situace na trhu odrážející vývoj ekonomiky tak, jak ji lze v současné době pozorovat. Revoluční změny jsou v poslední době způsobeny zvláště rozvojem v oblasti informačních a komunikačních technologií. Právě proto se bude práce zaměřovat zejména na ně, a to v souvislosti s produktivitou práce a multifaktorovou produktivitou, které jsou obě jedním z indikátorů technologických inovací, pokroku. Pozornost bude věnována zemím OECD se zvláštním zaměřením na Spojené státy, které jsou považovány za kolébku nové ekonomiky, a na Čínu, jednu z nejrychleji se rozvíjejících zemí světa. Nakonec se práce zaměří na predikci vývojových tendencí těchto produktivit s ohledem na trendy a informace získané na základě výsledků této práce.
Description
katedra: KEK; rozsah: 103 s.
Subject(s)
china, foreign direct investment, ict, labor productivity, mfp, oecd, technological progress, usa, čína, ict, mfp, oecd, produktivita práce, přímé zahraniční investice, technologický pokrok, usa
Citation
ISSN
ISBN