Postoje Romů ke vzdělávání

Title Alternative:Attitudes of Roma People to Education
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
I considered in my Bachelor's work by subject, which pertains to diversity in a life and in an education of Rome's minority in the Czech Republic. I divided my work in a theoretical part and in a practical part. The theoretical part is structured in two main capitols. I describe the Rome's population in light of their habits and differences in my opening capitol, which were originated in a move, time their history. This time influenced their identity regularly, it was become in a relationship to the majority's population and it noted social, psychologist accents of their behaviors.The second capitol dissertates about a question, which pertains to the education of Rome's minority. In this capitol I try to clear up the position of the Rome's minority to the education, their presumptions to the education and the resulting school career. I considered in this capitol by zone, which is very relevant with particularities and differences of a family life and a school life, some Rome's child.I consider with an experimental pounce in my practical part of this work. I tried to research some attitudes to the educations of Rome's population. I determinate some hypothesizes, some characteristic of a basic and of a selective set, some methods during the research pounce, some procedures of research instrument and some analysis of obtained data.Keywords:
Ve své bakalářské práci se zabývám tématikou, která se týká odlišností v ţivotě a vzdělávání romského etnika v České republice. Práci jsem rozdělil na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je členěna na dvě hlavní kapitoly. V úvodní kapitole charakterizuji Romy z hlediska jejich zvyků a odlišností, které se utvářely zejména v pohnutém období jejich historie, jeţ zákonitě ovlivnila jejich identitu, promítla se do vztahu k majoritní společnosti a poznamenala sociálně psychologické akcenty jejich chování.Druhá, poměrně rozsáhlá kapitola, pojednává o problematice, která se vztahuje ke vzdělávání romské minority. V této kapitole se pokouším osvětlit postoje Romů ke vzdělávání, jejich vzdělávací předpoklady a následnou školní ?karieru? romského školáka. V rámci této kapitoly jsem se zaměřil také na oblast, která velmi úzce souvisí se zvláštnostmi a odlišnostmi rodinného a školního ţivota romského dítěte. V závěru kapitoly se pokouším nastínit určitá řešení, jeţ se vztahují k této poměrně sloţité problematice.V praktické části práce se zabývám výzkumným šetřením, které je zaměřeno na zkoumání postojů Romů ke vzdělání. Konkrétně pak stanovením předpokladů, charakteristikami základního a výběrového souboru, pouţitou metodou během výzkumného šetření, procedurou výzkumného nástroje a analýzou získaných dat.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1xCD; rozsah: 79 s.107110 znaků
Subject(s)
rome's minority, majority, education, attitudes, behavior, school, pounce, romové, majorita, minorita, vzdělávání, postoje, chování, škola, šetření
Citation
ISSN
ISBN