Fúze, akvizice a rebranding z pohledu řízení lidských zdrojů

Title Alternative:Mergers, acquisitions, rebranding and human resources viewpoint
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This diploma studies and analyzes relevance and influence of human resources management during mergers, acquisition and rebranding and it´s key role needed for the success of those important steps of the company management. As available resources describe majority and in some cases up to 80% of all mergers and acquisition fail for many reasons or at least bring significantly lower benefit than originally expected by management and shareholders. This diploma describes steps which are relevant to eliminate or at least minimize the risk of failure. It concludes that human resources management role is in those processes very key however is very often underestimated.
Tato diplomová práce se bude zabývat významem a vlivem řízení lidských zdrojů na fúze, akvizice a rebranding a jejich klíčovou roli při úspěšnosti těchto významných kroků při řízení společnosti. Dostupné zdroje k této problematice uvádějí, že významná většina a v některých případech až 80 % fúzí a akvizic, končí z různých důvodů krachem či minimálně s výrazně menším přínosem, než vlastníci a management společností předpokládali a očekávali. Diplomová práce popisuje opatření a kroky v oblasti řízení lidských zdrojů, které riziko selhání v případě fúze či akvizice eliminují, či alespoň významně snižují. Dochází k závěru, že role řízení lidských zdrojů v těchto firemní procesech je zcela klíčová a to i přesto, že v mnoha případech bývá přehlížena.
Description
katedra: KPE; rozsah: 71
Subject(s)
acquisition, merger, rebranding, human resources management, papirius s. r. o, office depot s. r. o, synergies, risks, emotions, akvizice, fúze, rebranding, řízení lidských zdrojů, papirius s. r o, office depot s. r. o, synergie, rizika, emoce
Citation
ISSN
ISBN