Reflexe projektu "Most"

Title Alternative:Reflection of the "Most" Project
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Summary: This Bachelors thesis analyses and evaluates the effectiveness of the requalification course "Projekt Most", which purports to increase work possibilities for unemployed teenagers with basic education. The course is conducted by the department of labour in Česká Lípa. The theoretical section discusses the importance of work, psychological consequences of unemployment and its negative ramifications. Particular attention is given to the personal development of the children and the teenagers, with emphasis on the role of the family and School in their upbringing and education as they affect attitudes toward work and study habits. Following the theoretical section, there is a review of comparative projects conducted abroad and in the Czech Republic, which are purposed to increase work possibilities of the unqualified teenagers, including related legislation. The practical part addresses the Project's outcome: the range of job opportunities provided to the requalification course graduates and their return to School. It also examines the relationship between the family environment of the teenagers and the failure of traditional vocational education programs. The goal was to establish the factors affecting the decrease in the unemployment rates among adolescents and whether the research results are conclusive enough to recommend this project for use in other work departments.
Anotace: Bakalářská práce se zabývala analýzou a hodnocením rekvalifikačního kurzu ?Projekt Most?, který je zaměřen na podporu pracovního uplatnění nezaměstnaných mladistvých se základním vzděláním a realizován Úřadem práce v České Lípě. Teoretická část se v úvodu zabývala významem práce, psychosociálními důsledky nezaměstnanosti a jejími negativními jevy. Hlavní pozornost byla věnována osobnostnímu vývoji dětí a dospívajících, úlohám rodiny a školy při výchově a vzdělávání v souvislosti s utvářením pracovních i učebních návyků. Na závěr teoretické části jsou představeny projekty podporující pracovní uplatnění nekvalifikovaných mladistvých, realizované v zahraničí a České republice, včetně legislativy vztahující se k dané problematice. Praktická část zjišťovala úroveň pracovního uplatnění absolventů rekvalifikačního kurzu a návratu do škol. Průzkum byl také zaměřen na rodinné prostředí frekventantů projektu v souvislosti se selháváním v profesní přípravě. Cílem bylo zjistit úspěšnost projektu při odstraňování nezaměstnanosti mladistvých, a zda lze na základě výsledků průzkumu projekt doporučit k realizaci i dalším úřadům práce.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 80 s. (155 310 znaků)
Subject(s)
personal development, puberty, upbringing, family, education, job choosing, teenagers with basic education, unemployment, department of labour, job courses, requalification, work possibilities, osobnostní vývoj, dospívání, výchova, rodina, vzdělání, volba povolání, mladiství se základním vzděláním, nezaměstnanost, úřad práce, pracovní programy, rekvalifikace, pracovní uplatnění
Citation
ISSN
ISBN