Daňové příjmy obcí

Title Alternative:Tax revenue of municipalities
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The diploma theses deals with municipalities financing with focus on tax revenue of municipalities and its objectivity in terms of incomes of municipalities with different population. In the first part is introduced a general characterization of incomes and expanses of municipalities. Second part describes incomes of 8 municipalities from the district Karlovy Vary in past 5 years. The third part contains analysis of the total incomes and tax revenues of the 8 municipalities per capita with goal to exemplify a difference between revenues of municipalities with different population prefering municipalities with more population. Fourth and fifth parts are about law {\clq}qBudget determination of tax revenue`` valid from 2001 and its critique. In the final part are mentioned recommendations for eventual future changes of the muncipality financing system.
Tato diplomová práce se zabývá financováním obcí se zaměřením na daňové příjmy obcí a jejich objektivnost z hlediska příjmů obcí rozdílných velikostí co do počtu obyvatel. V první části je čtenář seznámen s obecnou charakteristikou příjmů a výdajů obcí . Druhá část přibližuje vývoj příjmů vybraného vzorku osmi obcí různých velikostí z Karlovarského kraje v období mezi roky 2003 až 2007. Náplní třetí části je souhrn celkových a daňových příjmů sledovaných obcí v přepočtu na 1 obyvatele s cílem ověřit rozdílnost příjmů obcí ve prospěch větších sídel (obcí). Čtvrtá a pátá část jsou věnovány zákonu o rozpočtovém určení daní platnému mezi lety 2001 až 2007 i jeho novele platné od roku 2008 a kritice, jež je s ním spojována. Závěrem diplomové práce jsou uvedena doporučení pro případnou budoucí úpravu financování obcí.
Description
katedra: KEK; rozsah: 89
Subject(s)
tax revenue, budget determination of tax revenue, shared tax revenue, tax revenue redistribution, daňové příjmy, rozpočtové určení daní, sdílené daně, přerozdělování daní
Citation
ISSN
ISBN