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Cílem hry je stát se nejvěhlasnějším badatelem 
a po(s)tupně připravit o vědeckou slávu všechny 
ostatní soupeře. Pro 3 až 6 hráčů. 
 
Hráč vypadává, jestliže nemá žádné karty ve 
svém balíčku. Jestliže je ale v konsorciu (karta 
Konsorcium​) s jiným hráčem, který karty 
v bodovacím balíčku má, může hrát dál. 
 
Hra končí ve chvíli, kdy:  
1) Zbývá pouze jeden hráč či jsou všichni hráči 
v konsorciu 
2) Je otočeno 5 karet Konec se blíží! 
3) Dojdou karty v dobíracím balíčku prací 



 
 
 
Popis: 
 
Karty vědeckých prací.​​ Každá práce má 
bodovou hodnotu od +2 do +6 podle svojí kvality. 
Každá práce má barvu podle typu výzkumu, ke 
kterému náleží: (H) humanitní, (Z) základní, 
(A) aplikovaný.  
 
Teze.​​ Zvláštní karta práce, je bez barvy a může ji 
publikovat jenom postava Doktorand, její bodová 
hodnota je +1. 
 
Globální událost.​​ Karta s kolečkem. Globální 
událost trvá, dokud není otočena jiná globální 
událost. Vyhodnocuje se každé kolo znovu. 
 
Naléhavá událost.​​ Karta s plamenem. Naléhavá 
událost zasáhne všechny hráče, projeví se 
okamžitě v jediném kole, a poté je odhozena na 
balíček proběhnuvších událostí.  



 
 
Lokální událost.​​ Karta s obdélníkem. Po otočení 
se projeví jenom na hráči, který ji otočil. 
 
Speciální karty.​​ Karty s trojúhelníkem. Každá 
speciální karta má cenu, za kterou si ji hráč 
kupuje. Vyloží ji před sebe a využívá její efekty, 
dokud mu karta patří. 
 
Barvy.​​ Barvy mají informativní charakter: 
červená - humanitní výzkum, zelená - základní 
výzkum, modrá - aplikovaný výzkum, oranžová - 
pozitivní událost, šedivá - neutrální událost, 
fialová - negativní událost, světle modrá - 
speciální karta osoby, hnědá - speciální karta 
budovy.  



 
 
Příprava: 
 
Zamíchej karty prací a vytvoř z nich dobírací 
balíček prací. 
 
Zamíchej do sebe karty lokálních (obdélníky), 
globálních (kolečka) a naléhavých (plamen) 
událostí a vytvoř z nich balíček událostí. 
 
Zamíchej do sebe speciální karty budov a osob 
(trojúhelníky), poté otoč prvních 5 a vylož je na 
stůl, tím vytvoříš nabídku speciálních karet 
k nákupu. Zbytek karet je dobíracím balíčkem 
speciálních karet. 
 
Každý z hráčů obdrží na začátek náhodně 
6 karet prací, z nichž si podle svého uvážení 3 dá 
do balíčku před sebe, to je balíček hráče. Zbylé 
tři si nechá v ruce.  



 
 
Popis kola: 
 
Líznutí.​​ Hráč lízne kartu práce z dobíracího 
balíčku. Pokud v dobíracím balíčku už žádná 
není, hra končí. Hráč, který vezme poslední 
kartu, své kolo dohrává. Vítězí hráč, který má 
nejvíce bodů, nejdražší karty, ve svém balíčku. 
 
Otočení události.​​ Hráč otočí kartu z balíčku 
událostí tak, aby ji ostatní viděli, a její efekt se 
provede buď na něm samotném (lokální událost), 
nebo na všech hráčích (naléhavá událost), poté 
se karta odhodí na odhazovací balíček událostí.  
 
Pokud jde o globální událost, neodhazuje se, 
položí se vedle karet nabídky k nákupu a zůstává 
v platnosti, dokud není nahrazena jinou globální 
či naléhavou událostí, až pak je zahozena.  
 
Jestliže dojdou události, postupuje se stejně jako 
u karet prací.  



 
 
Vyhodnocení:  
 

1) Nejprve se vyhodnotí nově otočená 
událost. Tzn. pokud se otočí nová 
globální událost, předchozí už 
neproběhne. 

2) Poté se vyhodnotí vyložená globální 
událost, pokud stále trvá. 

3) Poté se vyhodnotí schopnosti koupených 
speciálních karet 

 
Hráč s kartou ​Rada pro výzkum, vývoj a​ ​inovace 
nejdříve otočí kartu události a až potom se 
rozhoduje. 
 
Efekty událostí i speciálních karet jsou 
kumulativní. 
 
Efekty událostí jsou povinné, pokud ovšem za 
efektem události nenásleduje otazník. Výměna 
v rámci karet ​Spolupráce ​a ​Výzkumník 
koordinátor je tedy povinná. 



 
 
Publikování ℗℗.​​ Pokud hráč publikuje v rámci 
události, tento krok se vynechává!  
 
Publikování probíhá tak, že hráč vyloží kartu 
práce, kterou chce publikovat, a musí ji ​vyrovnat 
nebo přehodit​ kostkou, tzn. počet ok, která 
padnou při hodu hrací kostkou, musí být roven 
nebo vyšší, než hodnota hrací karty.  
 
Pokud tomu tak je, práce je úspěšně publikovaná 
a hráč si ji dává do svého balíčku. Pokud padne 
menší počet ok, je práce publikovaná neúspěšně 
a hráč ji zahodí na odhazovací balíček prací 
lícem nahoru. 
 
 
Opakované publikování​​ (dva symboly ℗ ). 
Proces se zopakuje tolikrát, kolik ℗ mají karty, 
které na hráče působí. Efekty karet jsou 
kumulativní. 
 
 



 
 
Hromadné publikování​​ (symbol ℗ se symboly 
karet vedle). Při hromadném publikování se 
publikuje až tolik karet, kolik symbolů karty (svislý 
obdélník) vedle symbolu ℗ mají karty, jež na 
hráče působí. Lze publikovat i méně karet, než 
umožňuje karta s hromadnou publikací.  
 
Karta ​Evropský vesmírný program ​vyžaduje od 
každé barvy jednu, tudíž v tomto případě hráč 
musí hromadně publikovat všechny tři karty. 
  
Vyhodnocuje se vždy ​pouze nejdražší karta 
práce oproti jedinému hodu kostkou. Při 
neúspěšném publikování se tedy zahazuje pouze 
nejvyšší z karet, oproti které se hází. 
 
  



 
 
Nákup nebo výměna. ​​Speciální karty z nabídky 
se kupují za karty, které má hráč ve svém 
balíčku.  
 
Pokud si hráč chce koupit speciální kartu 
z nabídky, zahodí karty z balíčku v ceně rovné 
nebo vyšší, než je cena vyznačená na speciální 
kartě, na odhazovací balíček prací. 
 
Hráč ji poté vyloží před sebe. Její efekt platí, 
dokud ji hráč vlastní, a vyhodnocuje se v kroku 
2) Otočení události, až když hráč přijde znovu na 
řadu, tj. až v příštím kole. Platí pro ně stejná 
pravidla (kumulativní, povinné), jako pro karty 
událostí. 
 
Pokud si hráč nic nekupuje, vezme 1 speciální 
kartu z nabídky a dá ji dospodu balíčku 
speciálních karet. Poté vezmu vrchní kartu 
a položí ji na prázdné místo v nabídce. 
  



 
 
Konec se blíží! ​​Pokud je otočena karta ​Konec 
se blíží!​, zůstává v nabídce, nelze ji odebrat. 
Jestliže je otočeno 5 karet ​Konec se blíží! 
(a zaplněna celá nabídka) nastává okamžitý 
konec hry, kolo se už nedohrává, ani ostatní 
hráči nedohrávají svá kola. 
 
V tomto případě zvítězí hráč, který má nejvíce 
bodů, nejdražší karty, ve svém balíčku. 
 
Konsorciu se v tomto případě počítá jenom jeden 
balíček, ne balíčky všech hráčů v konsorciu 
dohromady. 
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