Änderungen in der Aktivität der Polyphenole aus den Rebepresslingen nach der Interaktion mit UV Strahlung

DSpace Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Křížová, Hana
dc.date.accessioned 2015-06-16
dc.date.available 2015-06-16
dc.date.issued 2015
dc.identifier.issn 1803-9782
dc.identifier.other ACC_2015_1_8
dc.identifier.uri https://dspace.tul.cz/handle/15240/9128
dc.description.abstract Cílem práce bylo zjistit změny v obsahu polyfenolů a v jejich antioxidační aktivitě po interakci s UV zářením. Jako zdroj polyfenolů byl použit vodní extrakt z výlisků z modré révy. Vzhledem k odlišnostem barevných monomerních antokyanů a polymerních kondenzovaných taninů byly testovány extrakty ze slupek a semínek odděleně. Bylo prokázáno, že i přes světelnou nestabilitu barevných antokyanů zůstal i po 24 hodinách působení UV záření v těchto roztocích zachován vysoký obsah celkových polyfenolů i vysoká schopnost zhášet volné radikály. cs
dc.description.abstract Celem pracy było określenie zmian w zawartości polifenoli i ich aktywności antyoksydacyjnej po interakcji z promieniowaniem UV. Jako źródło polifenoli użyto wodnego ekstraktu z wytłoków niebieskich winogron. Ze względu na różnice kolorowych antocyjanów monomerycznych i skondensowanych tanin polimerowych ekstrakty ze skórek i nasion badano oddzielnie. Stwierdzono, że pomimo niestabilności kolorowych antocyjanów w tych roztworach, również po 24 godzinach ekspozycji na promieniowanie UV zachowała się duża całkowita zawartość polifenoli i wysoka zdolność do eliminowania wolnych rodników. pl
dc.description.abstract The aim of the study was to determine changes in the content of polyphenols and their antioxidant activity after interaction with UV radiation. An aqueous extract of grape pomace was used as a source of the tested polyphenols. Due to the differences between coloured monomeric anthocyanins and polymeric condensed tannins extracts from the skins and seeds were tested separately. It was shown that despite the light instability of coloured anthocyanins, a high content of total polyphenols remained in these solutions, and also their ability to destroy free radicals remained high even after 24 hours of their exposure to UV radiation. en
dc.description.abstract Ziel der Arbeit ist die Ermittlung der Veränderungen von Polyphenolen und deren Aktivität als Antioxydantien nach der Interaktion mit UV Strahlung. Als Quelle der Polyphenole wurde der Wasserextrakt aus den Presslingen der Blaurebe benutzt. Im Hinblick auf die Unterschiede der farbigen Monomerantokyane und der polymeren kondensierten Tannine wurden die Extrakte aus den Schalen und den Kernen getrennt getestet. Es wurde nachgewiesen, dass trotz der Lichtinstabilität der farbigen Antokyane in den Wasserextrakten ein hoher Gehalt an Gesamtpolyphenolen auch nach 24 Stunden Einfluss der UV Strahlung und auch ihre Fähigkeit, freie Radikale zu neutralisieren, erhalten blieben. de
dc.format text
dc.format.extent 70-76 s.
dc.language.iso en
dc.publisher Technická univerzita v Liberci, Česká republika cs
dc.relation.ispartof ACC Journal en
dc.relation.isbasedon TERRA, X. et al.: Grape-seed procyanidins prevent low-grade inflammation by modulating cytosine expression in rats fed a high-fat diet. J. Nutr. Biochem. 20 (2009), p. 210-218.
dc.relation.isbasedon PASCUAL-THERESA, S. et al.: Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Healt: A Review of Current Evidence. Int. J. Mol. Sci. 11 (2010), pp. 1679-1703.
dc.relation.isbasedon MATĚJKOVÁ, Š.; GUT, I.: Polyfenoly v potravě jako protektivní látky v aterosklerotickém procesu. Remedia 10/4 (2000), pp. 192-201.
dc.relation.isbasedon ZHI-CAI, X. et al.: In vitro assessment of antibacterial activity and cytocompatibility of quercetin-containing PLGA nanofibrous scaffolds for tissue engineering. J. Nanomater. (2012), pp. 1-7.
dc.relation.isbasedon DIEBOLT, M. et al.: Polyphenols modulate calcium-independent mechanisms in human arterial tissue-engineered vascular media. J. Vasc. Surg. 46 (2007), p. 764-772.
dc.relation.isbasedon MÖLLEROVÁ, J.: Cvičení z botaniky pro lesní inženýrství, krajinné inženýrství a aplikovanou ekologii. Skripta FLE, ČZU Praha (2004).
dc.relation.isbasedon KŘÍŽOVÁ, H., WIENER, J.: Colour changes and instability of anthocyanins. ACC Journal XVIII, A/1 (2012), pp. 30-40.
dc.relation.isbasedon ChemSpider, the free chemical database. [online]. [accessed 2013-25-03]. Available from WWW: http://www.chemspider.com/
dc.relation.isbasedon SCHOFIELD, P. et al.: Analysis of condensed tannins: a review. J. Anim. Feed Sci. 91 (2001), pp. 21-40.
dc.relation.isbasedon CHEYNIER, V. et al.: The Structures of Tannins in Grapes and Wines and Their Interactions with Proteins. Wine: ACS Symposium Series 661/8, Washington DC (2007), pp. 81-93.
dc.relation.isbasedon SINGLETON, V. L. et al.: Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent. Meth. Enzymol. 299 (1999), pp. 152-178.
dc.relation.isbasedon GIUSTI, M. M.; WROLSTAD, R. E.: Characterisation and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry, F1.2, (2001).
dc.title Änderungen in der Aktivität der Polyphenole aus den Rebepresslingen nach der Interaktion mit UV Strahlung de
dc.title Changes in the antioxidant activity of polyphenols from grape pomace after interaction with UV radiation en
dc.title.alternative Změny v antioxidační aktivitě polyfenolů z révových výlisků po interakci s UV zářením cs
dc.type Article en
dc.date.defense 2015-06-16
dc.relation.isrefereed true
dc.identifier.doi 10.15240/tul/004/2015-1-008
dc.identifier.eissn 1803-9790
local.relation.volume 21
local.relation.issue 1
local.citation.spage 70
local.citation.epage 76
local.access open
local.fulltext yes en
dc.license CC BY-NC 4.0
local.identifier.publikace 2986


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace

Advanced Search

Browse

My Account